Hem » Nyheter » Missa inte investeraravdraget
Publicerat 3 september 2015 i kategorin Nyttiga tips
Missa inte investeraravdraget
Investeraravdraget innebär att om du som privatperson förvärvar andelar i ett företag av mindre storlek i samband med företagets bildande eller vid en nyemission kan du under vissa förutsättningar få göra avdrag för hälften av betalningen för andelarna i inkomstslaget kapital.
Andelarna i bolaget ska du betala kontant och du ska förvärva dem när företaget bildas eller vid en nyemission.
Du får göra investeraravdrag med ett belopp som motsvarar hälften av det belopp du betalar för andelarna. Avdraget får uppgå till högst 650 000 kr per år (50 procent av 1,3 miljoner kr).
Det betyder en skattelättnad på maximalt 195 000 kr (30 procent × 650 000 kr).
Tänk på att även ett nybildat bolag med 50 000 kr i aktiekapital kan ge en skattereduktion på 7 500 kr. Missa inte att utnyttja detta avdrag under 2015.
Två av villkoren som måste var uppfyllda för att du ska få göra avdrag är att företaget måste bedriva rörelse och ha ett löneunderlag under betalningsåret eller följande beskattningsår som uppgår till minst 300 000 kr.
Om dessa villkor uppfylls först under 2016 får du vänta med att göra avdrag till nästa år även om du betalar i år.
Är ni flera personer som tillsammans betalar mer än 20 miljoner kr för andelar i ett och samma företag under ett kalenderår ska underlaget för investeraravdraget minskas. Detta görs genom att underlagen minskas proportionellt i förhållande till betalningen för andelarna så att underlagen tillsammans inte överstiger 20 miljoner kr.
Nya regler nästa år
Det finns ett förslag om att reglerna om investeraravdrag ska anpassas till EUs nya riktlinjer om statligt stöd för att främja riskfinansieringsinvesteringar.
Ändringen innebär att investeraravdrag från och med den 1 januari 2016 endast får göras av oberoende förvärvare. Du kommer därför inte att kunna göra investeraravdrag för tillskott i befintliga bolag nästa år utan endast i nya.
Tänker du öka aktiekapitalet i ditt bolag genom en nyemission bör du alltså göra det före årsskiftet.
Företagsaktuellt nr 5 2015