Publicerat 17 mars 2021 i kategorin Artiklar

Skatteverkets särskilda granskning 2021

Varje år i februari presenterar Skatteverket de områden som får specialsatsningar för att motverka fel, fusk och brottslighet.

Under 2021 är pandemistöden till företag ett sådant området. Kontroller har genomförts under 2020 och de kommer att fortsätta genomföras på företag som har någon form av stödåtgärd. Omfattningen gäller såväl framtida som befintliga åtgärder och till exempel kommer kontroller av omställningsstöd göras även ur ett beskattningsperspektiv. Skatteverket har dels haft och kommer att ha ansvar för flera av åtgärderna, men har även varit andra myndigheter behjälpliga. Kontrollen av åtgärder som exempelvis korttidsarbete har genom förutsättningar i lagstiftningen gjort det enklare för Skatteverket och Tillväxtverket att samverka. I dessa kontroller har AGI-rapporteringen underlättat för att stämma av anställda och inkomstuppgifter, med underrättelse om när ersättning av korttidsarbete har beslutats eller betalats ut felaktigt. Även anstånd kommer att granskas. Det kommer nya perioder under 2021 och en förlängning av befintliga anstånd med ytterligare ett år. Skatteverket kommer att granska ansökningar utifrån F-skatt, redovisad moms/arbetsgivaravgifter/avdragen skatt men även att det inte är mer än försumbara skulder eller skulder som har lämnats för indrivning.

Uthyrning av privatbostäder är ett annat område som kommer att kontrolleras under 2021. Efterfrågan på att hyra stugor inom landet har bland annat lett till att priserna stigit och att många hyrt ut längre perioder än vanligt. Läs mer om detta i artikeln Skatteverkets utökade kontroll av uthyrning av privatbostäder.

Konsumenters köpbeteende har förändrats vilket har gett e-handeln en uppgång. Skatteverket ser att fler affärsidkare erbjuder sina varor och tjänster via nätet. Försäljningen går från att vara lokal till nationell och även utanför Sveriges gränser. Många av de som säljer online gör fel varav en stor del är avsiktliga fel. Därav att e-handel är ett av fokusområdena för Skatteverket under 2021. Kontrollerna kommer att följa pengarna från exempelvis försäljningsplattformar och sociala media, och även omfatta bokföringen som ger information om läget i företaget. Läs mer om detta i artikeln Moms vid gränsöverskridande e-handel.

Omställningen till ett mer hållbart samhälle har medfört beslut om skattereduktion vid installation av grön teknik. Det är en ny möjlighet för privatpersoner från årsskiftet som Skatteverket väljer att kontrollera hanteringen av. Skatteverket kommer att granska ärenden som har kommit in tidigt på året, där det är misstänkt höga belopp och där det verkar vara försök till att få flera reduktioner för samma arbete.

Sedan är ett område för granskning de utvidgade möjligheterna för rutavdrag som också gäller från årsskiftet. Det är fler tjänster som omfattas och även högre belopp. Det är även avdrag som är konstruerade på ett sätt som kan öka risken för fel och även fusk. Skatteverket kommer att följa dessa nya avdrag noga.

Så dessa områden är satta under särskild granskning under 2021

  • Pandemistöd
  • Uthyrning av privatbostäder
  • E-handel
  • Utvidgat rutavdrag
  • Skattereduktion för grön teknik
Publicerat 13 november 2024

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om sitt arbete, hur vi kan skapa lönsamma företag i utsatta områden, samt vilken roll redovisningskonsulter kan spela. Hans Hallengren har över 30 års erfarenhet av företagande och är starkt …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser på detta – både för att uppfylla nya lagkrav, och för att stärka konkurrenskraften och locka gröna investerare. Men vad innebär egentligen hållbara finanser, och varför är de så viktiga? …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  Julbord med julfest för anställda ses normalt som intern representation och är då skattefria för de anställda.   Avdragsrätten för representation för företaget är däremot mycket …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos de anställda och avdragsgilla för arbetsgivaren. Beskattning av julklappar hos anställda   Utgångspunkten är att alla ersättningar du ger till dina anställda är skattepliktiga …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på om du har tagit ut tillräckligt med lön för att kunna tillgodoräkna dig ett löneutrymme vid beräkning av gränsbeloppet enligt huvudregeln nästa år? Beskattning av utdelning från …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna på att redan nu börja arbeta med hållbarhetsredovisning, även om det ännu inte är ett krav. Jeanette Isaksson, Auktoriserad Redovisnings- och Lönekonsult på Akisa, berättar hur du kan komma …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id och vips är bankkontot tomt. Genom att lära dig känna igen varningssignalerna kan du undvika att gå i fällan. Bedragare arbetar både metodiskt och långsiktigt och presenterar ofta …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller ett mindre aktiebolag. Reglerna är inte beslutade än, men föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Förenklingar för enskilda näringsidkare   För enskilda näringsidkare som …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta med auktoriserade redovisnings- och lönekonsulter kan du frigöra tid för tillväxt och innovation. Här visar vi hur de kan hjälpa dig att möta dagens och morgondagens utmaningar. Stora krav på …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, berättar hur hon tror att regeln kommer påverka företagen och dess inhyrda konsulter, samt vad du som hyr in konsulter bör tänka på. Lagen (2012:854) om uthyrning av arbetstagare, den så kallade …

Läs mer

Gå till startsidan